Hierbij stel ik mij even voor

Ik ben P.H. Palmbergen, Pieter en ben 54 jaar oud en ben een auteur van Christelijke - en Oorlogsboeken. Opeens kreeg ik het op mijn hart om iets belangrijks over stress en Burn-out te schrijven. Dit was mede uit eigen ervaring in het verleden. Ineens werd het enorm veel gratis verspreid, dat is zelfs veel beter gegaan dan ik had verwacht. Hierdoor zijn velen geholpen en goed voorgelicht. Een succes dat genoemd mag worden.

Inmiddels is dit belangrijke advies voor personen met te veel stress ook al jaren bij het GGZ in Noord Nederland in gebruik met een cursus genomen.

U mag het ook vrij gaan verspreiden. Echter, als organisaties het doen, verzoek ik ze om even toestemming te vragen.

Met vriendelijke groet,

P.H. Palmbergen, auteur

Stress is van oorsprong noodzakelijk voor goed functioneren

Stress heeft iedereen van nature. Pas als we gaan slapen of we doen iets ter ontspanning dan verminderen wij ons stress niveau. Tijdens de slaap komen de hersenen en het lichaam tot rust. Het hartritme, onze temperatuur en de hormonen en ons suiker niveau zullen dalen. De hersenen verwerken wat er aan prikkels tijdens de dag is binnen gekomen. Dromen zijn hiervan een uiting en een uitlaatklep.

Na de nachtrust is het dus erg belangrijk dat uw gedachten zodra u opstaat bepalen met hoeveel stress u de dag begint. Denkt u aan iets  leuks, dan zal de dag anders lopen dan wanneer de start begint met een zeer sterke gedachte van ergernis, onrust, woede of iets dat steeds veel spanningen geeft. U bepaald dus zelf hoe uw lichaam de nieuwe dag in zal gaan. De hersenen zullen de dag ingaan met de voeding die u tijdens het opstaan geeft.

Een slechte start betekend dus weer een dag veel ergeren en piekeren. De hersenen houden deze begin gedachte vast. Uw hersenen en lichaam zijn dan ingesteld op een verkeerd stress niveau. De oer stress die noodzakelijk is om te overleven, in het ergste geval. Deze vorm van stress gaat uw lichaam en uw hersenen instellen op een gevaar. Bij echt gevaar zou dit betekenen dat u snel weg moet rennen of zelfs een zwaar gevecht moet ingaan. Uw lichaam zal vol adrenaline en suikers komen om deze taak goed te kunnen volbrengen. Echter er is niet zo’n gevaar, uw lichaam wordt onnodig zwaar belast. Het lichaam is dan gereed voor een taak die niet komt. Alles moet nu langzaam weer tot rust komen in uw lichaam. Een proces dat niet zo eenvoudig is. Zeker niet als het elke dag weer onnodig gebeurd.

Daarom zal het lichaam ook direct reageren op deze onnodige overbelasting. Met signalen waarop u zou moeten reageren. Echter, als ze vaak worden genegeerd, zal er niets ten goede  veranderen. Dit is niet goed omdat er dan een basis ontstaat voor overspannenheid en zelfs in het ergste geval voor een burn-out.

 

De belangrijke signalen van het lichaam zijn vaak:

 

U voelt een band om het hoofd, veel prikkels bovenop het hoofd, druk op de slapen of andere hoofdpijn. Ook kunnen spieren van de nek, schouders, armen of benen heel erg gespannen aanvoelen of pijn doen. Slapeloosheid, onrustig slapen en concentratie verlies kunnen hierop volgen.

Eigenlijk zijn dit allemaal tekenen dat onnodige paraatheid van het lichaam, omdat de hersenen niet worden gestopt door weg te rennen of een gevecht te moeten leveren om te overleven. Dan was er een enorme inspanning geweest die meteen alle onnodige afval stoffen direct uit het lichaam had verdreven. Nu blijven echter de hersenen op het hoge stress niveau doorwerken. Piekeren en ander nerveus gedrag gaan door. Het piekeren en het opnieuw in balans brengen van het lichaam kost veel meer energie dan het lichaam en uw hersenen normaal verbruiken. Terwijl U juist veel minder doet dan U normaal zou doen. Het is een uitputtingsproces voor uw lichaam en uw hersenen dat uiteindelijk zal leiden tot overspannenheid of erger nog een burn-out.

Stel u eens voor dat u midden in de nacht wakker zou worden omdat er een inbreker in uw huis is. Dan zouden uw hersenen alles doen om snel uw lichaam in de oer stress toestand te brengen. U zou dan de politie bellen, naar beneden roepen en misschien wel naar beneden hollen met een hoop gestamp en lawaai om de inbreker weg te jagen. De inbreker vlucht en de politie komt binnen een kwartier op uw oproep bij u. U krijgt veel vragen te beantwoorden, u kunt uw verhaal vertellen en u ontvangt ook veel steunende woorden. Er komt een politie onderzoek en als de dader wordt gepakt wordt dit aan u medegedeeld. Feitelijk gebeurd er dan dus veel waardoor uw oer stress terecht was. Deze gebeurtenis zal ook gevolgen voor u hebben. U kunt angstgevoelens krijgen en frustratie en vragen in uw hoofd hebben waardoor u gaat piekeren. Ook zult u uw verhaal aan velen kunnen vertellen en u ontvangt positieve reacties en opbeurende opmerkingen. Uw oer stress niveau in uw lichaam zal na enkele uren, dagen of weken steeds wat meer uit uw lichaam verdwijnen. Dit gebeurt vanzelf omdat de oorzaak weg is gegaan. De inbreker is er niet meer of is gearresteerd.                             

 

Positieve stress is een gezonde spanning die van persoon tot persoon anders is. Wat de ene juist als prettig kan ervaren is voor de ander het ergste wat deze persoon kan overkomen. Zonder de prikkels van de positieve stress zouden we zeker geen tijdelijke topprestaties kunnen leveren.  Als er niet een extra ondersteuning zou zijn onder invloed van de stress hormonen zou het veel moeilijker zijn om een examen te halen of een wedstrijd te winnen. Echter, het gevaar is dat ook deze hormonen weer verslavend kunnen werken. Denk aan teveel en te vaak hardlopen, parachutespringen, enz. Het verleggen van de grenzen of de angst wordt dan een doel door de adrenaline beloning.

Ook zijn er veel situaties waarin de ene wel stress ervaart en de ander veel minder of juist helemaal niet. Dit is dus een kwestie van hoe we er persoonlijk mee omgaan. We kennen  allemaal het in de rij staan te wachten omdat we dan onze boodschappen moeten afrekenen. Sommigen wachten erg geduldig, anderen laten iemand met weinig spullen even voor en weer anderen mopperen dat het wel erg lang duurt. Ineens wordt er omgeroepen “Carla kassa twee kan open” “De eerst volgende in de rij kan nu aansluiten bij kassa twee”.

Heeft u wel een goed na de chaos gekeken die dan wel eens  ontstaat? Er zijn soms personen bij die met karren naar voren sprinten en anderen opzij duwen. Er kunnen soms zelfs ruzies ontstaan. Zou iemand veel meer dan tien minuten wachttijd besparen met dit voordringen? Ik weet het niet, maar het is kennelijk heel erg belangrijk om vol stress de eerste te zijn.

Tien minuten wachten op de bus betekend voor sommigen dat ze echt even een tijdje moeten klagen en zeuren. Op een terrasje zitten met een drankje kan iedereen lang volhouden zonder dat er wordt geklaagd. Hier is dus soms wel en soms niet ons tijdelijke stresshormoon actief voor enkele minuten.

De ongezonde negatieve stress, werkt uitputten en schaadt gezondheid op termijn met zekerheid.

De gezonde positieve stress kan verslavend werken en tot gevaarlijke situaties leiden omdat er steeds net wat meer risico wordt genomen, waardoor het ineens fataal kan worden. Niemand is dus zonder stress. Het belangrijkste is dus hoe gaat u met uw stress om? Kunt u uw stress ook regelmatig weer goed afbouwen door prettig te ontspannen? En het belangrijkste is ,heeft u wel voldoende verschillende manieren om te ontspannen?

 

Negatieve stress uit zich steeds wat meer in het volgende:

 

Weinig lust om dingen te doen, gebrek aan energie, negatieve gevoelens hebben, moeilijk kunnen concentreren en een slechte lichamelijke conditie en gezondheid.

 

Positieve stress uit zich steeds wat meer in het volgende:

 

Veel lust om dingen te doen, veel energie hebben, positieve gevoelens hebben, goed en lang kunnen concentreren en een goede lichamelijke conditie en gezondheid.

 

Natuurlijk zijn zaken als:

 

De opvoeding, het eigen karakter en de persoonlijke mogelijkheden, van grote invloed op de mate waarin iemand vaak positief of negatief is ingesteld. Toch is iedereen  uniek en kan iedereen iets aanleren of juist afleren ongeacht de betere of juist mindere persoonlijke situatie.

 

Wat stress aanricht zal eens leiden tot overspannenheid, een burn-out of erger:

 

1) Stress is voor iedereen anders.  Wat enorm zware stress is voor de ene, is geen belemmerende stress voor de ander. We reageren allemaal op onze eigen manier op onze eigen manier op stress. Elk huisje heeft zijn kruisje. Echter het kruis van een ander lijkt lichter dan het eigen kruis. Maar als we zouden moeten ruilen, dan gaven we gauw het kruis terug en aanvaarden we weer ons eigen kruis.

 

2) Zonder stress zou iedereen gelukkig en gezond zijn. Geen stress is geen uitdaging en dus slecht voor iedereen, net als teveel stress. Belangrijk is hoe iemand met stress omgaat en kan omgaan. Enige stress zet juist aan om dingen te doen en zal de creativiteit stimuleren en gelukkig maken. Veel teveel stress is lichamelijk en geestelijk slopend en kan zelfs dodelijk zijn. In Japan komt zelfs de ziekte “dood door werken” voor. Het heeft deze naam gekregen omdat er veel te lang en veel te hard doorgewerkt wordt door werknemers waardoor ze vaak al op een zeer jonge leeftijd overlijden.

 

3) Zonder lichamelijke klachten kan er wel degelijk sprake zijn van veel teveel stress. Medicijnen maar ook het gebruik van alcohol en drugs kunnen zorgen dat iemand de signalen van het lichaam niet meer kan voelen. Dan gaat zo iemand vroeg of laat dwars door de veel te hoge grens heen, waardoor de persoonlijke schade uitsluitend veel groter is geworden.

 

4) Teveel stress, overspannenheid of een burn-out zijn erg  persoonlijk. Dit is het grootste misverstand. In de praktijk zal het gehele gezin er onder leiden. Vaak is zelfs jaren later de partner aan de beurt. Omdat de stress en de gevolgen van het uitvallen van de partner hun tol eisen van de (nog) gezonde partner.

 

Veel te vaak gemaakte fouten waardoor teveel stress zich kan ophopen kunnen eenvoudig voorkomen worden:

 

Teveel de dingen doen omdat het moet. Privé en/of tijdens werkzaamheden de druk van persoonlijke verplichting voelen. Doe niets omdat het moet. Durf ook eens nee te zeggen. Besef dat niemand onmisbaar is. Niet alles hoeft uzelf te doen,  anderen kunnen u ondersteunen.

Een dag heeft 24 uur, deel dit goed in, neem voldoende tijd voor rusten en ontspanning. Laat niets uit de hand lopen waardoor het minder leuke steeds meer werk word, zodra het dan moet worden gedaan. Een vaste dagelijkse planning kan een erg goede ondersteuning zijn. Wees tevreden over wat er allemaal gedaan is aan het einde van de dag.

Eet dagelijks gezond en neem niet te vaak een snelle hap om tijd te besparen. Goede gezonde verse voeding is de basis voor het gezond voelen en gezond zijn. Saaie en ongezonde maaltijden beïnvloeden uw gezondheid enorm. U bent wat u eet. Als u bijvoorbeeld een magnesium tekort heeft, zult u na enige tijd concentratie verlies en spierpijn krijgen. Teveel of juist te weinig zout en/of suiker kunnen ook uw welbevinden enorm beïnvloeden en zelfs tot zeer ernstige lichamelijke problemen leiden.

Teveel koffie drinken is een reactie die men vaak gaat doen om u juist wat fitter te kunnen voelen. Het effect is echter zeer tijdelijk en te verwaarlozen. De gevolgen veel koffie drinken zijn echter veel groter. Het is een verslaving die het lichaam juist meer uitput, kan uitdrogen en er kunnen juist weer ergere slaapproblemen ontstaan. Vluchten in het gebruik van  veel alcohol is geen oplossing. Het werkt wel dempend echter ook dit is een verslaving die veel grotere problemen zal gaan veroorzaken. Ook bij veel alcohol gebruik wordt het lichaam nog meer uitgeput en droogt het lichaam ook uit. Ook als er  teveel alcohol wordt gebruikt ontstaan er slaap problemen en verschuivingen in de tijden wanneer men slaapt.

Het beste is om te proberen om langzaam naar het gewone dag en nacht ritme te gaan leven. Met de structuur van de drie maaltijden per dag. Het gevaar is vaak dat de nachtrust verschuift naar uiteindelijk de beginnende nacht uren en de ochtend uren. Het gevoel zegt dat lang uitslapen goed is. En omdat er juist later in de avond veel mooiere films te zien zijn zal er eerder in de nacht geleefd worden. Ook is er in de nacht minder lawaai. Er zijn minder prikkels voor de hersens waardoor die tijd als prettiger wordt ervaren. Dit ritme ooit weer willen veranderen naar het normale dag en nacht ritme zal een enorm zware opgave worden. Dat kan alleen met veel structuur en motivatie lukken. Het veranderde ritme heeft ook als extra schadelijke bijwerking dat het sociale contact er ernstig door is verstoord. Veel sociale contacten die tijdens de dag uren er nog waren kunnen al binnen enkele weken deels of volledig wegvallen. Met als gevolg dat men nog weer meer buiten de maatschappij komt te staan. Ook al zal elke vorm van bezoek al snel als druk of te druk door de zieke worden ervaren, helemaal geen bezoek meer zal uitsluiten leiden tot verwaarlozing en afstomping.  

Met het proberen van drugs of juist het drugs gebruik gaan vermeerderen is het begin van veel meer ellende. Het helpt u totaal niet de goede kant op. Het zal uitsluitend door de labiele situatie leiden tot een veel groter ernstige probleem. Lichamelijk en geestelijk zal de aftakeling versnellen. De afhankelijkheid zal enorm toenemen, met als gevolg ernstige financiële problemen, verkeerde vrienden en het is een basis om zelfs uw woonruimte te kunnen verliezen. De kans dat er dan veel overlast zal ontstaan bij buren is niet gering.

Het enige wat helpt is in een vroeg stadium contact opnemen met uw huisarts. Met de juiste medicijnen die een dempende werking hebben kan uw stress uitval langzaam verminderen.

Als het echt ernstig wordt kan de huisarts ook doorverwijzen naar het GGZ. Helaas kunnen wachtlijsten een grote drempel vormen. Daarom is goed contact met de huisarts behouden een vereiste. Bij het GGZ kan een behandeling u veel rust en regelmaat bezorgen waardoor u weerbaarder wordt tegen de hoge mate van stress waardoor u bent uitgevallen. Bij het GGZ kan men u ook mogelijkheden voor hulp  aanbieden om te zorgen dat de basis van uw stress wordt verminderd. Als het bijvoorbeeld om enorm hoge schulden gaat, kan men u helpen bij het zoeken van hulp voor u,om dit probleem onder controle te brengen. Iemand kan dan gezocht worden die voor u uw financiën gaat beheren en mogelijk kan dan een schuldensanering voor u worden aangevraagd.

Natuurlijk kan alles niet direct allemaal geregeld worden, maar er gebeurt dan wel iets. De eerste stap is dan wel gezet.

Het belangrijkste feit in dit stuk over stress is dat iemand die vol stress zit van nature al de rust gaat zoeken ook al is het laat in de nacht. Voor het slapen gaat deze persoon zich nu verdiepen in bijvoorbeeld leuke films om zijn hersenen voor het slapen gaan op andere gedachten te zetten. Dit is het begin voor de basis dat men als men wakker wordt andere gedachten heeft. Het is ook de basis om weer ontspanning te zoeken en niet vast te blijven zitten in de (tijdelijke) stress cirkel. Luisteren naar de signalen van het lichaam is dus iets wat we bewust doen maar ook onbewust zullen doen. Het zal na enige tijd het effect hebben dat de persoon zodra deze wakker wordt net iets beter in zijn vel zit dan de dag ervoor. Een proces dat langzaam gaat maar beetje bij beetje doorzet.  

De oer stress is er altijd al geweest bij de mens en de dieren:

 

Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd onderzoek gedaan door  de Duitsers in veel concentratiekampen, omdat ze hier steeds weer zagen dat sommigen het erg lang volhielden en dat anderen volledig afknapten en/of spontaan dood gingen.

Ze noemden het de burn-out. Dat dit te maken had met de omgang met stress was een duidelijke zaak. Juist omdat hier later ook verder onderzoek naar werd gedaan is vast gesteld dat twee dingen erg belangrijk zijn om een burn-out te voorkomen. “Loslaten” en “kijk naar wat wel goed is”  

 

Enkele duizenden jaren hiervoor was al in het geloof bekend ,de kennis die later in de Bijbel kwam:

 

“Vergeven” en “tel uw zegeningen” waren toen al bij christenen bekend en worden anders genoemd in de moderne behandelingen. Het vergeven betekend feitelijk dat u iets iemand anders niet meer kwalijk neemt en dus vergeet of loslaat. Tel uw zegeningen betekend kijk goed naar alles waar u wel tevreden over bent. Hier lijkt het “kijk eens wat wel goed is” dus erg veel op. Misschien is het wel eens een idee om eens iets over het geloof te lezen.

 

Tel je zegeningen kan zelfs enorm veel zijn:

 

Elke dag eten, leven in een mooi land, een eigen huisje, een fiets, fijne buren, lieve partner,kinderen, enz. Gewoon lekker tevreden zijn met wie je bent, wat je doet en wat je hebt en wat je allemaal kunt en mag doen……. Het christelijke geloof kan ons allen zoveel leren. U bent altijd welkom om eens even langs te komen. Kom gewoon zoals u bent. Stel uw vraag gerust als wat u iets graag wilt weten.

Herken tijdig de klachten van ongezonde stress bij uzelf test:

 

Voorkom een overspannenheid en/of een burn-out. Niet iedereen heeft dezelfde klachten, maar teveel van deze genoemde klachten bij één persoon kan echt zorgelijk zijn.

 

Een stress  test op basis van de regelmatige signalen van uw lichaam.

 

Tel de signalen die het lichaam zeer regelmatig aangeeft:

Vermoeidheid, slecht slapen, spierpijn, hoofdpijn, rugpijn, maagpijn, buikpijn,  darmstoornissen, eczeem, verkoudheid, griep, hartkloppingen, te hoge bloeddruk/cholesterol, een zweet aanval of veel trillen.

 

Tel de signalen van psychische veranderingen:

Onrustig, prikkelbaar, somber, piekeren, huilbuien, angsten, lusteloos, fouten maken, besluiteloosheid, onzekerheid, slechte concentratie, schuldgevoelens.

 

Tel de signalen van veranderingen in het gedrag:

Meer roken, alcohol of drugsgebruik, veel meer of minder eten, meer slaap- en/of kalmering- medicijnen gebruiken, weinig of geen seks, sociale contacten afstoten.

 

Tel de signalen van vaak terugkerende gedachten of dromen:

Angsten, minderwaardig voelen, zelfopoffering, zelfmoord.

 

Heeft u slechts maximaal 5 van deze klachten, dan is het toch verstandig om er iets aan te doen om erger te voorkomen.

Overspannenheid en een burn-out genezen duurt meestal net zolang als de tijdsduur waarin het is ontstaan.

Heeft u 6 tot 10 van deze klachten, dan heeft u meer stress dan goed voor u is, het goed om er direct iets aan te doen

Heeft u meer dan 11 van deze klachten, dan hebt u veel teveel stress en kunt u het beste direct hulp gaan zoeken. Deze test is niet bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

 

Tips om de ongezonde stress goed aan te pakken:

 

Een goede balans tussen in- en ontspanning is er pas als na uw activiteit op tijd voldoende rust wordt genomen. Taken opdelen in kleine overzichtelijke porties geeft structuur, ook voor de rustmomenten.

 

Niets moet, zeg ook tijdig “nee”. Laat de “nee” dan ook een “nee” blijven. Geef een goede motivering, ga geen discussie aan en maak geen excuses. Laat uw “nee” ook “nee” blijven.

 

Accepteer en aanvaard dat soms dingen zo gaan als ze gaan.

 

Neem voldoende tijd voor voldoende nachtrust. Goed slapen is zeer belangrijk voor uw lichaam en geest. Het is verstandig om de slaapkamer regelmatig te ventileren.

 

In plaats van piekeren is het beter om een probleem een keer goed op te lossen of te accepteren en los te laten.

 

Beweging is altijd goed voor het lichaam en de geest, toch nemen velen te vaak de auto waar het ook met de fiets kan.

 

Acute stress of paniek aanvallen duren meestal maximaal 10 minuten. Dit komt omdat dan de stress hormonen weer zijn verminderd. U verminderd de stress hormonen door bewust uw ademhaling te controleren en juist aan iets leuks te denken. Denk bij examen vrees bijvoorbeeld “ik kan het, al mijn proefwerken heb ik gehaald”. Elke positieve gedachte heft een negatieve gedachte op. U bent de baas over uw eigen lichaam. Dan laat u toch niet toe dat een gedachte veel stress maakt in uw lichaam. Toon die sterke wil, overwin en zet door. Pak de positieve stress en benut uw tijd goed rustig.   

 

Innerlijke rust is het hoogste niveau bereiken:

 

In een vredelievend vriendelijk volk van God is de innerlijke rust. De innerlijke rust is in alle gezinnen en in alle leden van het gezin. Innerlijke rust komt niet vanzelf. U moet er zelf iets voor doen. En u moet ook veel voor uw naasten doen. Niets komt vanzelf.

Als de normen en de waarden in de maatschappij worden aangetast, is niet alleen de regering verantwoordelijk om er iets aan te doen. Het is een taak van ons allemaal, van elk gezin, van elk gezinslid. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Jezus had de innerlijke rust.

Jezus gaf het door aan zijn Apostelen en zo kwam het bij steeds grotere groepen mensen over de gehele wereld. Als zoon van God had Jezus van nature de innerlijke rust.

 

Innerlijke rust is uit twee woorden samengesteld en om het dus beter te begrijpen zal het dus weer gesplitst moeten worden in twee woorden:

 

Innerlijk: Dit is wat onze geest denkt en voelt.

Rust kan onderverdeeld worden in enkele groepen van woorden met dezelfde strekking als rust:

1) Rust in de vorm van: pauze en/of bezinning; even een onderbreking en daarna lukt alles weer veel beter.

2) Rust in de vorm van: tijd voor uzelf; slapen, stilte, niet gestoord worden, kortom de tijd voor uzelf nemen om weer op te laden.

3) Rust in de vorm van: vrede, kalmte, beheerstheid, gemak, ledigheid; de rustige houding die u aanneemt en uitstraalt.

 

Voor de eerste vorm van rust wordt tegenwoordig vaak niet of nauwelijks de tijd genomen. In onze steeds drukkere maatschappij zal het steeds vaker voorkomen dat men niet voldoende de tijd neemt om even de tijd te nemen om belangrijke zaken rustig te overwegen. Hierdoor kunnen dus feitelijk zaken misgaan die niet nodig waren. Er kunnen kleine dingen mis gaan maar ook hele grote ernstige dingen waar door uw leven volledig op de kop komt te staan.

De tweede vorm van rust is zo belangrijk voor onze ontspanning en ons functioneren, als we te weinig tijd kunnen nemen om werkelijk uit te rusten, dit zeker zal leiden tot kleine of zelfs zeer ernstige geestelijke en/of lichamelijke klachten waardoor iemand uiteindelijk helemaal niet meer goed kan functioneren in de maatschappij.

De derde vorm van rust is meer hoe gaan we met elkaar omgaan. Het is voor de medemensen prettig als u zich rustig opstelt naar de ander toe. En in de huidige maatschappij vol stress en gejaagdheid, waarin regelmatig ook nog eens de nodige agressie met woorden, houding of zelfs daden voorkomt, is het meteen de meest veilige houding voor uzelf.

 

Innerlijke rust begint bij inzicht in jezelf krijgen en wat je echt wilt bereiken in het leven en weten wat de zin van uw leven is, dan pas ontstaat uw persoonlijke tevredenheid.

De ene vindt het pas aan het einde van het leven terwijl de ander al als jong volwassene de innerlijke rust heeft gevonden, maar uiteindelijk willen we het allemaal hebben.

Het is eenvoudig te zien wie er innerlijke rust heeft, wie lekker in vel zit, wie straalt maar ook wie het helaas nog niet heeft bereikt. Accepteer uzelf zoals u bent.

 

Piekeren en te serieus zijn, niets is schadelijker voor uw persoonlijk geluk. Vergeet het verleden, maar bewaar wat goed is en hetzelfde geld eigenlijk voor veel te ver vooruitkijken.

Iets losser leven zal menigeen veel goed doen. Maar probeer wel zoveel mogelijk die dingen in het leven te doen die u graag wilt doen. Misschien veel minder dan u graag zou willen, maar u vervult dan in ieder geval wel uw verlangen en dat is zeker waardevol. Denk dan vooral in voorkeuren maar niet in vereisten, want alles doen kan onmogelijk zijn en er ontstaat dan onnodig veel druk die u juist niet echt gelukkiger maakt.

 

De meeste mensen hebben goede herinneringen aan hun jeugdtijd. Als iemand een jeugd heeft gehad met veel liefde, dan heeft die persoon in de jeugd kunnen proeven aan de innerlijke rust. Een jeugd met veel liefde zorgt in ieder geval voor een goed zelfbeeld en goede herinneringen. In de jeugd heeft niemand te maken met de wereldse zaken waardoor het veel eenvoudiger is om innerlijke rust te hebben. Pas op het moment dat er vanuit de jeugd op de eigen benen wordt gestaan omdat er een eigen leven wordt opgebouwd is ook het punt bereikt waarop het vinden van innerlijke rust juist moeilijker wordt. Het zelfstandig een eigen leven opbouwen geeft juist innerlijke onrust. Er moeten veel keuzes worden gemaakt. En men komt in aanraking met alle verslavingen en elke verleidingen van de wereld, waarbij alles een ingang is om juist innerlijke onrust te krijgen.

Het belangrijkste is dat u afstand moet nemen van de wereldse zaken en afstand neemt van de politiek en als enige politiek het koninkrijk van Jezus aanvaard. Het zijn Jezus en God die de juiste leiders voor ons selecteren, u kunt wel stemmen, maar waarom zou u zich actief mengen in en bemoeien met een keuze die God en Jezus toch uiteindelijk maken.

Vraag u eens terecht af waarom God de mens in de jeugd erg vatbaar heeft gemaakt voor wereldse zaken terwijl de mens na het veertigste levensjaar juist uitsluitend rustiger wordt en veel interesses van vroeger verliest. Dit heeft God niet voor niets gedaan. God wil een natuurlijke selectie tussen het goede en het kwade waarbij de mens de inzet is die zelf keuzes maakt.

De innerlijke rust is gekomen toen God door Jezus de heilige geest heeft gegeven. De heilige geest is vol liefde en rust. Maar iedereen moet de heilige geest zelf laten groeien om uiteindelijk de innerlijke rust te kunnen vinden. Het hoogste stadium van de heilige geest van Jezus in uw hart. Het ontvangen van uw ziels-geluk en ziels-rust. Niemand anders kan dit voor u doen. Dit kunt u alleen zelf verder ontwikkelen. Uw lichaam en geest worden langzaam volledig gereinigd en genezen. Wonderen en genezing zijn in uw lichaam en geest niet alleen mogelijk, ze gebeuren gewoon voor u. Verslavingen en verleidingen van het kwaad zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. U bent verbonden met de krachten tussen hemel en aarde.

 

God houdt van ons allemaal en Jezus kunt u volledig toelaten in uw hart, dan zult u volledig geliefd en geaccepteerd worden en beloond worden met uw innerlijke rust.

De diepe en blijvende innerlijke rust kunt u alleen ervaren door uw gegroeide relatie met God en Zijn Zoon Jezus. Deze liefdesrelatie met God en Jezus kunt leren ontwikkelen en ontvangen.

Anderen kunnen u wel helpen met advies en gebeden, maar uiteindelijk moet u het wel allemaal zelf doen. Het enige dat het u kost is trouw en liefde, God en Jezus vragen niets terug voor de innerlijke rust, behalve dan dat u de relatie goed blijft onderhouden. Zelfs al zou u nooit naar een kerkelijke gemeenschap gaan, dan nog kunt u uw relatie goed onderhouden.

 

Het was Jezus die bewust koos voor de zwakkeren in de samenleving. Mensen die ver afgebroken waren en die weer opgebouwd moesten worden. Mensen die hun eigen kruis droegen.

Maar God gaf iedereen kracht naar kruis, hierdoor had ruilen geen zin omdat elk kruis toch even zwaar zou zijn voor degene die het met zich meedroeg.

Voor de innerlijke rust zult u zich moeten laten dopen. Hierdoor gaat u een band met God en Zijn Zoon Jezus aan. Uw wedergeboorte is de nieuwe basis die zal uitgroeien omdat alle kwade wordt verwijderd en het goede steeds meer de overmacht krijgt. Helaas is het net als met het persoonlijk kruis dat we dragen dat het bij de ene sneller gaat dan bij de ander. Dit komt omdat iedereen uniek is en een eigen levensgeschiedenis heeft opgebouwd. Waardoor bepaalde zaken sneller of juist langzamer gaan veranderen. Laat het rustig volgens Gods plan voor u verlopen.

Heb en geef het vertrouwen, de einddoelen de innerlijke rust en het eeuwige leven zijn het waard. God heeft niet voor niets aangegeven u mag alles vragen, doe alsof u het al heeft ontvangen en u zult het ontvangen. U kunt zelfs nieuwe tegenslagen ontvangen omdat u op de proef gesteld wordt, misschien moet u een ervaring nog meemaken. Niet iedereen die de keuze maakt voor God en Jezus heeft dezelfde eenvoudige en snelle reiniging, daarom is vasthouden aan uw geloof zo belangrijk. U kunt ook altijd steun zoeken bij uw broeders en zusters van uw gemeenschap. Met of voor u laten bidden is dan ook mogelijk voor u. De zwaarste en de moeilijkste weg is met zekerheid ook de veiligste weg, omdat u veel tegenslagen hebt overwonnen en dus uitsluitend sterker en standvastiger bent geworden. U bent dan uiteindelijk gezegend met het rotsvaste geloof van een mosterdzaadje.

 

Verdriet en wanhoop kunnen veel lichamelijke en geestelijke schade veroorzaken. Ook kunnen lichamelijke en geestelijke schade veel verdriet en wanhoop veroorzaken.

Gedachten en gevoelens hebben een sterke invloed op hoe we ons voelen, ze beïnvloeden ook ons gedrag. Veel belangrijker is de invloed die het heeft op onze weerstand en genezing. Zonder vertrouwen in medicijnen en behandelingen zijn ook de resultaten aantoonbaar minder goed. De ziel heeft zeer veel invloed op vele processen in ons lichaam en in onze geest. Bij elke wonderbaarlijke genezing zei Jezus: ”Uw geloof heeft u genezen”. De wedergeboorte is een werk van God door Zijn Geest in de geest van de mens. Het dopen is de basis voor de rust van de ziel, uw innerlijke rust.

 

In de Bijbel staat geschreven over de innerlijke rust:

Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven. Neem mijn juk op je en leer van mij, want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht. Mattheüs 11:28-30.

 

Zeer veel belangrijke zaken van tegenwoordig vinden hun oorsprong in de Bijbel. Zo zijn de 10 geboden de basis voor de rechtssystemen, de wetten in alle landen. Zorg voor de mede mens en leven in de liefde komt u tegen in de ziekenhuizen, psychiatrie, politiek, verzorgingshuizen, enz.

Niet voor niets is het christendom verspreid over de gehele wereld, met enorm veel aanhangers.

 

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, verspreid worden of gepubliceerd zonder schriftelijke toestemming van de auteur P.H. Palmbergen. De christelijke schrijver van de boeken serie “Volg het kompas in de hand van God”en het boek “Onderduiken bij de bezetter”.

Vraag uw toestemming voor gratis verspreiding aan per email: p.h.palmbergen@gmail.com alle rechten zijn voorbehouden aan de ANBI stichting Food For Free Foundation gevestigd te Emmen.

 

(De ruimte vanaf hier is bestemd voor uw foto’s en tekst voor contactgegevens, bezoek en activiteiten. U kunt vanaf hier alles plaatsen wat u als aanvulling noodzakelijk acht).